Rijbewijs uit (niet EU/EVA) landen geschikt voor omwisseling

U kunt een buitenlands rijbewijs onder bepaalde voorwaarden omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Als uw rijbewijs afkomstig is uit de Europese Unie (EU) of een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) komt u daar (als u voldoet aan een aantal andere voorwaarden) voor in aanmerking. Maar ook voor rijbewijzen uit een aantal landen buiten de EU of EVA is dit in sommige gevallen mogelijk.

Een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs kan alleen als het rijbewijs geldig is voor de categorieën die achter het land vermeld staan in de tabel. Ga voor meer informatie en de verdere voorwaarden voor omwisseling naar ‘Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs‘.

LandRijbewijsVoertuigCategorie
AndorraPersonenautoNederlandse rijbewijscategorie B
Canadese provincie AlbertaClass 5  Nederlandse rijbewijscategorie B
Canadese provincie  QuébecClass 5Nederlandse rijbewijscategorie B
IsraëlBPersonenautoNederlandse rijbewijscategorie B
Japan1BPersonenauto en motorfiets met meer dan 400 cm3Nederlandse rijbewijscategorieën A en B
JerseyAlle categorieën
ManAlle categorieën
MonacoAlle categorieën
SingaporeClass 2 Class 3Motorfiets met meer dan 400 cm3 PersonenautoNederlandse rijbewijscategorieën A en B
Chinees Taipei (Taiwan)BPersonenautoNederlandse rijbewijscategorie B
Voormalige Nederlandse AntillenAlle categorieën
Zuid-Koreasecond class ordinary licenceNederlandse rijbewijscategorie B

Waarom is omwisseling niet voor alle landen buiten de EU/EVA mogelijk?

Alleen rijbewijzen uit landen buiten de EU/EVA waarmee Nederland een overeenkomst heeft afgesloten, kunnen omgewisseld worden. De landen die genoemd worden in de tabel hebben een overeenkomst en voldoen aan de Europese rijbewijsrichtlijn (2006/126/EG). Voor de overige landen buiten de EU is er geen overeenkomst afgesloten. Rijbewijzen uit die landen kunnen dus niet worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs.

Uitzondering 30% regeling

Wanneer u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland bent dan kan het zijn dat u onder de zogenoemde ‘30% regeling’ van de Belastingdienst valt. Valt u onder deze 30% regeling dan kunt u uw buitenlands rijbewijs (ongeacht welk land) omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als het buitenlands rijbewijs nog geldig is. Voor het aanvragen van een Nederlands rijbewijs heeft u in dat geval een ‘Beschikking Bewijsregel’ (verklaring) van de Belastingdienst nodig die u samen met uw werkgever kunt aanvragen.

Voorbeeld

Ik heb een Amerikaans rijbewijs. Kan ik dit omwisselen voor een Nederlands rijbewijs?
Nee, het is niet mogelijk om een rijbewijs uit de Verenigde Staten om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Nederland heeft geen overeenkomst afgesloten met de Verenigde Staten (VS) of afzonderlijke staten van de VS. De VS hebben meerdere rijbewijzen. Per staat zijn er verschillende documenten met verschillende gegevens en verschillende exameneisen. Daarmee voldoen de VS niet aan de Europese eisen (Europese rijbewijsrichtlijn).

Brexit en uw rijbewijs

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan krijgt u te maken met de Brexit. Ga voor meer informatie naar Brexit en RDW.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hoe kunnen wij u helpen?